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juliusbeezer : agroecology   17

Brazil space institute director sacked in Amazon deforestation row | World news | The Guardian
Available on a government website, data from the Deter satellite showed an alarming rise in deforestation in recent months: it soared 88% in June compared with a year earlier.

Bolsonaro and has ministers have called its release irresponsible and an attempt to stain Brazil’s image abroad. Last month he called INPE numbers “lies” and implied that Galvão was in “the service” of a foreign non-profit group. The next day Galvão said the president behaved “like he is in a bar” and defended the institute’s data.

The most accurate data on deforestation in the Brazilian Amazon is collected by the Prodes satellite system and released annually. The Deter satellite system has a lower resolution and is primarily used for deforestation alerts, said Tasso Azevedo, a former head of Brazil’s forest service. But over the last 12 years, whenever annual Deter data showed deforestation increasing, Prodes confirmed the trend and calculated an even higher rate.
brazil  climatechange  agriculture  agroecology  forestry 
19 days ago by juliusbeezer
The Best Technology for Fighting Climate Change Isn't a Technology - Scientific American Blog Network
Yet the international focus on fossil fuels has overshadowed the most powerful and cost-efficient carbon-capture technology the world has yet seen: forests. Recent scientific research confirms that forests and other “natural climate solutions” are absolutely essential in mitigating climate change, thanks to their carbon sequestering and storage capabilities. In fact, natural climate solutions can help us achieve 37 percent of our climate target, even though they currently receive only 2.5 percent of public climate financing.

Forests’ power to store carbon dioxide through the simple process of tree growth is staggering: one tree can store an average of about 48 pounds of carbon dioxide in one year. Recent research shows intact forests are capable of storing the equivalent of the carbon dioxide emissions of entire countries such as Peru and Colombia.
agroecology  climatechange 
february 2019 by juliusbeezer
Against the Grain by James C Scott review – the beginning of elites, tax, slavery | Books | The Guardian
there was a gap of 4,000 years between the first domestications and the rise of the state. Rather than embracing farming with enthusiasm, communities chose to adopt subsistence strategies that combined hunting and gathering with a low level of domestication and cultivation. It was the best of both worlds: the crops provided an assured fallback while foraging added a welcome variety. But over time, some groups allowed themselves to become increasingly dependent on cultivated grain, and by about 5000BC there were hundreds of agricultural villages scattered around the fertile crescent. As populations grew, new villages colonised the alluvial lands in the valley bottoms and it was from these that the early states began to develop around 3300BC.
food  politics  history  agroecology  agriculture 
january 2018 by juliusbeezer
"C'est possible autrement" : dans l'Orne, des agriculteurs racontent comment ils ont arrêté le glyphosate
"Arrêter les pesticides, ce n'est pas évident, reconnaît-il. Produire autrement, je ne savais pas faire." Pour pouvoir se passer de l'herbicide, l'agriculteur doit en effet revoir complètement son modèle. De 76 hectares de culture, il passe à 16 seulement. A la place, il resème beaucoup de prairies, ce qui lui permet d'avoir moins de mauvaises herbes. Il mise aussi fortement sur une rotation plus fréquente des cultures, pour les empêcher de repousser. Et pour les plus résistantes ? A l'extérieur de sa maison, l'agriculteur désigne une imposante bineuse bleue, avec laquelle il désherbe désormais mécaniquement.

La nouvelle méthode fonctionne. Certes, Alain Davy produit en moyenne 20% de moins qu'avant. Mais en n'utilisant plus d'herbicides, ses coûts ont baissé de façon "phénoménale", ce qui compense largement la baisse des rendements. Et surtout, l'effort est collectif. Alain Davy a acheté ses outils de désherbage mécanique avec neuf autres agriculteurs des environs. Les copropriétaires se partagent leur utilisation pour rentabiliser leur investissement et se donner ainsi les moyens de ne plus toucher aux pesticides. La transition n'est pas simple. "Moi j'y crois, assure pourtant l'éleveur.
france  agriculture  agroecology  pesticides  organic 
october 2017 by juliusbeezer
Qu’attendre de la charte des bonnes pratiques arboricoles ? | Allassac ONGF
La charte des bonnes pratiques pour une arboriculture mieux intégrée à son environnement a été signée récemment. Elle doit permettre notamment, à travers certaines mesures concrètes, de mieux protéger les riverains de l’exposition aux pesticides.

Conscients de la difficulté qu’éprouvent, au quotidien, certains riverains d’exploitations arboricoles, nous sommes attentifs à ce que ces mesures soient appliquées le plus rapidement et le plus efficacement possible. C’est pourquoi nous poursuivons notre dialogue avec les représentants de la filière arboricole et les pouvoirs publics, notre but étant : de faire appliquer la charte existante et de continuer à travailler pour que cette charte évolue et protège toujours mieux les riverains et les habitants des zones concernées.
france  agriculture  agroecology  health 
october 2017 by juliusbeezer
COMMENT et POURQUOI RECOLTER LES GRAINES
Aucune période n'est réellement définie. Le principe réside dans le fait que la récolte doit s'effectuer quand les graines soit bien mures ou les fruits ouverts.

L'aspect météorologique revêt donc une grande importance, le murissement dépendant des conditions climatiques. Un bel été chaud donne une récolte précoce, un été pourri…..le jardinier patiente.

Il faut bien surveiller car si la récolte doit s'effectuer lorsque les graines sont à maturité, il ne faut pas attendre trop longtemps sous peine de les voir tomber et se ressemer toutes seules !

L'observation doit se faire tous les jours car certains végétaux, surtout en cas de chaleurs, évoluent très rapidement.

Pour favoriser la conservation, il faut limiter l'humidité. La récolte se fera donc de préférence par temps sec et en fin d'après-midi, le matin les graines sont encore imbibées par la rosée.

Les graines gorgées de soleil sécheront nettement mieux et leur pouvoir de conservation sera accru et sans risque de pourriture.


INFLUENCE DE LA LUNE :

Pour obtenir une meilleure conservation et un meilleur pouvoir germinatif, il est préférable de récolter les graines en période de lune ascendante et en jours "Fruits et Graines".
maraîchage  graines  plants  religion  culture  agroecology 
april 2017 by juliusbeezer
Bay of Bengal: depleted fish stocks and huge dead zone signal tipping point | Environment | The Guardian
Last month a multinational team of scientists reported an alarming finding – a very large “dead zone” has appeared in the bay. Apart from sulphur-oxidising bacteria and marine worms, few creatures can live in these oxygen-depleted waters15. This zone already spans some 60,000 sq km and appears to be growing16.

The dead zone of the Bay of Bengal is now at a point where a further reduction in its oxygen content could have the effect of stripping the water of nitrogen, a key nutrient. This transition could be triggered either by accretions of pollution or by changes in the monsoons, a predicted effect of global warming.
[Indian Ocean]
climatechange  marine  food  agroecology  environment 
january 2017 by juliusbeezer
Carrots grow fine in local soil | Home and Garden | www.journalgazette.net
Chantenay carrot originated from the Chantenay region of France. Up until the 1950s, Chantenays were popular. They can withstand a variety of soil types and are disease and pest resistant. Chantenays are cold hardy, so they make a good fall carrot in our area.

Chantenay carrots were replaced in the 1950s by the easier to ship Imperator carrot. Chantenay carrots have shorter roots with broad shoulders and rounded tips; rich, sweet flavor and good storage potential. Red-Cored Chantenay, Hercules and Carson Hybrid are a few examples...
Nantes-type carrots are probably the best carrots to try in heavier clay soils. They have straight roots less susceptible to forking. They are less likely to form pithy cores when left in the field. Early Nantes, Nelson, Chantenay and Kaleidoscope Mix are examples of Nantes-type carrots.

Nantes is the capital of western Loire, France. The author Jules Verne is a Nantes native.
food  nantes  agriculture  agroecology  history 
january 2017 by juliusbeezer
Victoire de la Loi Biodiversité | Intelligence Verte
Cela signifie que toutes les associations Loi 1901 pourront désormais donner, échanger et vendre des semences de variétés du domaine public *, qu'elles soient inscrites ou non inscrites au "catalogue officiel", à des jardiniers amateurs. Seules les exigences sanitaires de la réglementation sur le commerce des semences resteront applicables.

De nombreuses associations vont pouvoir bénéficier de ces dispositions et les petites entreprises qui ne pourraient jouir de cette dérogation seront amenées à créer des associations pour distribuer des variétés "hors catalogue".

Les jardiniers vont désormais avoir accès à une gamme très étendue de graines, aux goûts, aux formes et aux couleurs bien plus diversifiées qu'auparavant
france  law  food  agriculture  agroecology 
december 2016 by juliusbeezer
Humble spud poised to launch a world food revolution | Science | The Guardian
Inspired by sea cabbage, 59-year-old Marc van Rijsselberghe set up Salt Farm Texel and teamed up with the Free University in Amsterdam, which sent him de Vos to look at the possibility of growing food using non-fresh water. Their non-GM, non-laboratory-based experiments had help from an elderly Dutch farmer who has a geekish knowledge of thousands of different potato varieties.

“The world’s water is 89% salinated, 50% of agricultural land is threatened by salt water, and there are millions of people living in salt-contaminated areas. So it’s not hard to see we have a slight problem,” said van Rijsselberghe. “Up until now everyone has been concentrating on how to turn the salt water into fresh water; we are looking at what nature has already provided us with.”
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november 2015 by juliusbeezer
Ce français cultive ses légumes sans eau… et fascine le monde de l’agronomie ! Stupéfiant.
Pascal Poot cultive trois hectares près de Béziers. Son secret : bannir tout ce qui est artificiel et revenir aux sources de l’agriculture, faire comme du temps où les paysans ne disposaient ni de pesticides, ni de savants systèmes d’irrigation, ni d’aucun produit chimique.

« Depuis trente ans, j’ai commencé à faire de la sélection moi-même et à faire en sorte que les plantes apprennent à résister par elles-mêmes aux maladies. Et ça marche. »

Grâce à cette méthode vieille comme le monde, Pascal Poot n’a même plus besoin d’arrosoir. Canicule ou pas canicule, il ne verse pas une goutte d’eau sur ses terres. Il ne fait que planter des graines… et revenir trois mois plus tard pour la cueillette.



« Je fais exprès de ne rien faire du tout. Je ne fais jamais rien. »

En plus, ses légumes sont magnifiques et, paraît-il, à tomber par terre ! Fascinant qu’on vous dit, fascinant.
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september 2015 by juliusbeezer
Les friches, derniers espaces naturels de France en voie de disparition. - Les demains dans la terre, ferme pédagogique en permaculture
La friche, futur forêt, a aussi un rôle important à jouer dans la restauration des sols grandement ou entièrement érodés par des pratiques agricoles productivistes, en permettant de remettre en place un cycle bio-géo-chimique de création et de maintien des sols bien plus important que celui d'une prairie.

Dans des terrains en forte et moyenne pente, notamment dans les zones montagneuses, la lutte contre la friche, en la remplaçant par du pâturage, frise l'absurde. Seul des arbres et arbustes peuvent maintenir durablement des sols sur des zones en moyenne et forte pente, et à moins d'une densité très faible d'animaux brouteurs (ce qui se passe dans un milieu naturel), le pâturage risque de participer à l'érosion de sols déjà malmenés par l'élevage et l'agriculture durant le 19ème siècle.


L'arbre est enfin un des éléments centraux de nos écosystèmes, qu'ils soient cultivées par l'homme ou non. Il est au cœur de la fixation du CO2 (avec les océans), de la régulation des phénomènes climatiques extrêmes (inondations, tempêtes,etc...), des cycles chimiques et biologiques de la terre (permettant le renouvellement des éléments minéraux) et tout simplement de la vie sur Terre !
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august 2015 by juliusbeezer
Gastropod: The Secret History of Cheese | Civil Eats
The real dawn of cheese came about 8,500 years ago, with two simultaneous developments in human history. First, by then, over-intensive agricultural practices had depleted the soil, leading to the first human-created environmental disaster. As a result, Neolithic humans began herding goats and sheep more intensely, as those animals could survive on marginal lands unfit for crops. And secondly, humans invented pottery: the original practical milk-collection containers.

In the warm environment of the Fertile Crescent region, Kinstedt explained, any milk not used immediately and instead left to stand in those newly invented containers “would have very quickly, in a matter of hours, coagulated [due to the heat and the natural lactic acid bacteria in the milk]. And at some point, probably some adventurous adult tried some of the solid material and found that they could tolerate it a lot more of it than they could milk.” That’s because about 80 percent of the lactose drains off with the whey, leaving a digestible and, likely, rather delicious fresh cheese.
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april 2015 by juliusbeezer
Lost Crops of Africa
Africa itself.

For this, there is good reason. Africa’s fruits have not, by and large, been brought up to their potential in terms of quality, production, and availability. Geographically speaking, few have moved beyond Africa’s shores; horticulturally speaking, most remain poorly known.
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june 2014 by juliusbeezer
Enerzine.com - Mobilité durable : les deux prochains mandats seront décisifs
100% : c'est l'augmentation de la superficie urbanisée de la France prévue en 2014 par rapport à 1974. Dit autrement, la surface artificialisée de notre pays aura doublé en 40 ans pour atteindre presque 10% de la superficie totale de la France à l'horizon 2015. Sur la même période la population aura augmenté presque 5 fois moins vite !

Infrastructures routières, zones commerciales, lotissements pavillonnaires, zones d'activités : ces chantiers ont généré des millions d'emplois dans le secteur du BTP au détriment de quelques milliers d'exploitations agricoles disparues à jamais. Leur point commun : offrir toujours plus de place à l'automobile, le mode transport ultra privilégié depuis plus d'un demi-siècle.
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january 2014 by juliusbeezer
450 euros d'amende pour diffusion de « légumes clandestins » - Biodiversité ? - Basta !
Sell 'illegal tomatoes' get €450 fine (tho Fr seed catalog has shrunk frm 876 to 182 varieties since '54)
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june 2013 by juliusbeezer

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